Nazaj do Romantike

Tretji koncert iz cikla Mladi talenti bo v četrtek 18. aprila 2024 ob 19. uri v dvorani Julija Betetta, Palača Kazina, v prostorih Akademije za glasbo, Kongresni  trg 1, Ljubljana.

Pokroviteljstvo dogodka je prevzel gospod Jiří Kuděla, veleposlanik Češke Republike v Sloveniji.

Dogodek skupaj s prijateljskim Rotary klubom Praha City, AG UL in praško Akademijo HAMU pripravlja RC Ljubljana Center.
V projektu sodelujejo: 
Veleposlaništvo Republike Slovenije v Pragi in veleposlanica ga. Tanja Strniša,
Veleposlaništvo Češke Republike v Ljubljani in veleposlanik g. Jiří Kuděla,
Rotary distrikt 1912 in guverner Andrej Božič ter
TV Slovenija in uredništvo glasbenih in baletnih oddaj.

Program koncerta je sestavljen iz skladb, ki so večinoma nastala v študentskih letih skladateljev, in sicer v obdobju od romantike do sodobnosti. Na začetku bomo slišali dve skladbi, Kratko predigro in prvi stavek Godalnega kvarteta Emerika Berana (1868–1940), češkega čelista, ki je del svojega življenja preživel v Mariboru. Poleg tega, da je bil Beran priznan učitelj violončela, pravzaprav prvi na visoki stopnji izobraževanja pri nas, je bil tudi učitelj Slavka Osterca. V Osterčevem razredu je z odliko zaključil šolanje Marjan Lipovšek (1910–1995), ki ga je pot nato vodila v Prago, kjer je študiral pri priznanem pedagogu in skladatelju Josefu Suku (1874–1935), njegov sošolec pa je bil še en Slovenec, Demetrij Žebre (1912–1970). V času študija v Pragi sta oba istega leta napisala Štiri sporočila za godalni kvartet in Godalni kvartet. Suk je bil tesno povezan tudi z velikanom češke glasbe Antoninom Dvořakom – ne le, da je bil slednji njegov mentor in profesor kompozicije – Suk se je celo poročil z njegovo hčerko Otilio.

 Kot predzadnjo skladbo bomo poslušali krstno izvedbo dela Naprej v romantiko skladatelja Mihe Nahtigala, lanskega prejemnika študentske Prešernove nagrade UL Akademije za glasbo. V skladbi se predstavita in prepleteta ljudska napeva iz Slovenije (Zeleni Jurij) in Češke (U Rokycan černej les), vezni tematski material pa je povzet iz panslovanske Hej Slovani. Glasba je poklon sodelovanju med našo in praško Akademijo, ki ga hkrati postavlja v širši okvir. Kot uvod v omenjeno noviteto bo obe ljudski pesmi v izvirni obliki predstavila pevska solistka. 

Koncert bo zaključila Sukova Meditacija, ki temelji na starem češkem  koralu Sv. Vaclava in ima edinstveno mesto v njegovem opusu. Napisana je bila leta 1914 ob začetku prve svetovne vojne, za katero so Čehi upali, da bo dokončno uničila Avstro-ogrsko cesarstvo in privedla do njihove neodvisnosti. Svatý Václav (sveti Václav), je namreč češki zavetnik, v besedilu srednjeveške pesmi pa se skriva tudi ognjevita kitica, ki pravi "Ne dopustite, da naš narod in prihodnje generacije propadejo".

Program

Emerik Beran (1868-1940)
Kratka predigra (1887)Godalni kvartet (1887)
Antonin Dvorak
(1841-1904)
Miniature za dve violini in violo, op. 75a (1887)
 Demetrij Žebre (1912-1970)
Godalni kvartet (1935)
Marjan Lipovšek (1910-1995)
Štiri sporočila za godalni kvartet (1935)
Miha Nahtigal (1994)
Naprej v romantiko (2024)
Josef Suk (1874-1935)
Meditacija na stari češki koral »Sv. Vaclava«, op. 35a (1914)

Nastopajoče študentke in študenti iz obeh Akademij

Nuša Rejc, violina
Anja Kralj, violina
Manica Slapšak, viola
Urša Roš, violončelo
Ana Plahutnik, mezzosopran
Mentor: izr. prof. Janez Podlesek

Andrea Astrabová, violina
Kristýna Jungová, violina
Mája Wittová, viola
Keishiro Mikawa, violončelo
Mentor: prof. Václav Bernášek

nakup vstopnic

Nakup vstopnic je možen tudi preko QR kode

Plačilo je možno izvesti tudi na račun RC Ljubljana Center, Kersnikova  ulica 1, Ljubljana, IBAN SI56020100255681781. Namen plačila: Mladi talenti.
Po prejemu plačila pošljemo vstopnice po e-pošti!  
Ali pa gotovinsko plačilo tik pred koncertom. Če se kdo odloči za gotovinsko plačilo prosimo za vnaprejšnjo najavo! 
Za več informacij pišite na info@rclc.si ali pokličite 031 321 52

Izkupiček bomo v celoti namenili mladim nadarjenim študentom glasbe na AG UL za dodatno usposabljanje pod pogojem, da si sami tega ne bi zmogli privoščiti.

Da bi v bodočih koncertih lahko dovolj poglobljeno predstavili pomembno slovensko in češko glasbeno dediščino, smo se sodelujoči akterji skupaj z AG in HAMU odločili za sodelovanje v EU programu Ustvarjalna Evropa z namenom, da odkrijemo še neraziskano slovensko in češko glasbeno dediščino s poudarkom na ljudski glasbi in da ta odkritja populariziramo. V program je/bo poleg Slovenije (AG, SAZU, FF) in Češke (HAMU) vključena tudi Avstrija (Glasbena Univerza Gustav Mahler iz Celovca).

Napovednik dogodkov

  

dr. Boštjan Batagelj -
Od kvantne tehnologije do teleportacije , torek, 9. april ob 19h

Teleportacija je zamisel, ki se pogosto pojavlja v znanstveni fikciji in opisuje hipen prenos mase na velike
daljave brez fizičnega premagovanja vmesne razdalje. Medtem ko je kvantna teleportacija – prenos
informacije osnovnih fizikalnih delcev z izkoriščanjem kvantne prepletenosti – pred leti postala ...

Preberi več