Utr​​​inki z Martinovanja v srcu Ljubljane

Splošno o Martinovanju

Slovenija je dežela različnosti, ki nas družijo in dajejo možnost za lastno promocijo. To ne velja samo za deželo in njeno kulturne in naravne danosti. To velja tudi za hrano in prehranske vzorce. 

Martinovanje je dan, ki Slovencem v kulturnem in praktičnem pogledu pomeni mnogo, saj je to dan, ki tradicionalno povezuje človeka z naravo preko enega od tipičnih proizvodov narave, to je vina, ki vez z naravo in med ljudmi še okrepi in poglobi prav zaradi svojih značilnosti.

Ta dan smo izbrali, da mu ob tradicionalnem doživljanju prehoda mošta v vino dodamo še ostale razsežnosti, ki delajo človeka – človeka. Pripravili bomo srečanje, ki bo združevalo kulturo slovenske besede, kulturo slovenske hrane, kulturo slovenskega vina in ne nazadnje kulturo človečnosti.

Martinov večer v družbi Rotary kluba Ljubljana-Center v odličnem okolju Vivo Catering v Ljubljani ponuja pravo okolje za doživljanje kulturnih doživetij, ki nas bodo še bolj povezala in nam dala novih moči za opravljanje našega poslanstva, ki temelji na ideji in dejanjih »pomagati pomoči potrebnim«.

Druženja potekajo od 11.11. 2008 naprej in vsakokrat popeljejo udeležence v večer, ki si ga zapomnimo po mnogih odtenkih, ki naredijo človeku življenje lepo.
Pobudnik dogodka: Peter Raspor

 Naša martinovanja 

Prvo Martinovanje smo izpeljali leta 2008 v hotelu Lev, vse odtlej pa smo ostali zvesti lokacijam v osrčju Ljubljane. Premierno svečano prireditev je zaznamovala udeležba 180 gostov, tudi v naslednjih letih smo ohranili zavidljiv obisk večera in visoko kakovostno raven prireditve.  Prav vse večere so zaznamovali vrhunski ustvarjalci glasbe, brez katerih Martinov večer v organizaciji našega kluba ne bi bil tako slavnosten in nepozaben, kot je.


Do sedaj so bili vsi izkupički Martinovanj ustrezno posredovani pomoči potrebnim, bodisi poplavljencem v Železnikih, bodisi socialno šibkim otrokom za šolsko prehrano, in sicer več let. V zadnjih letih je Martinove večere zaznamovalo zbiranje sredstev za nakup posebne naprave za ugotavljanje motenj v vidu pri otrocih, imenovane kolorimeter. Napravo bomo dali v uporabo posebni skupini strokovnjakov, ki se bo lahko soočila z omenjenim izzivom v realnih okoljih. Rotary klub Ljubljana Center bo na ta način podprl napredovanje otrok v bralnih sposobnostih. S tem bo klub podprl tudi strateško usmeritev krovne svetovne organizacije Rotary International – gre za neposredno podpiranje zdravja otrok in mater, kot tudi za preprečevanje bolezni, posredno pa tudi rast lokalnega gospodarstva. 

Ob tem dogajanju smo v zadnjih letih v Martinovo zgodbo uspešno vtkali tudi licitacijo darovanih slik in arhivskih vin, ki so nam jih prispevali uveljavljeni slikarji, fotografi in priznane vinske kleti, kar nam je dodatno pomagalo pri pridobivanju sredstev za dobrodelne namene.

Vinskim kletem ponujamo možnost sodelovanja na začetku večera – gre za sprejem s penino, nato običajno sledi 5 hodov izbranih jedil, značilnih za Martinov čas in regijo, iz katere prihaja vino izbrane vinske kleti. Vsak hod je pospremljen z vinom izbrane kleti, ki sodi k jedilu. V zenitu večera se zgodi razgovor z glavnim enologom in/ali direktorjem kleti, ko pride do ključnega promocijskega doživljanja kleti, njene zgodovine, sedanjosti in prihodnosti z zornega kota vina kot kulturne dobrine Slovenije.

 

Zgodovina Martinovanj v organizaciji Rotary kluba Ljubljana Center

2018: 100 udeležencev; predsednik g. Matej Eljon
Osrednji dogodek distrikta 1912 (Slovenija) Gastronomija
Vivo Catering
Enologija Izbrane vinske kleti iz Vipavske doline:
– Vinska klet Čebron;
– Vinska klet Vipava. Kultura Prifarski muzikanti, mednarodno prepoznani glasbeniki
2017: 120 udeležencev; predsednik g. dr. Edvard Kobal Osrednji dogodek distrikta 1912 (Slovenija) Gastronomija
Uroš Hribernik; hotel LEV
Enologija Izbrane vinske kleti iz Albanije:
– Skenderbeu, Durres;
– Luani, Berat;
– Max, Leskovik;
– Rilindja, Korce;
– Belba, Kavaje. Kultura Marko Hatlak, mednarodno prepoznani virtuoz na harmoniki
2015: 100 udeležencev; predsednik g. dr. Peter Raspor Osrednji dogodek distrikta 1912 (Slovenija) Gastronomija
Uroš Hribernik; hotel LEV
Enologija Sašo Topolšek, iz Kleti Zlati Grič
http://www.zlati-gric.si/pages/slovensko/vinarstvo.php Kultura sopranistka ga. Urška Arlič Gololičič klavirska spremljava ga. Elena Boljubaš (SNG Opera in Balet Ljubljana)
2014: 150 udeležencev; predsednik g. Aleksander Pišlar Gastronomija
Uroš Hribernik; hotel LEV
Enologija Uroš Bolčina, Vipava 1894
http://www.vipava1894.si/ Kultura Umetniška skupina »Avseniki«, ki ga vodi g. Avsenik Sašo in Umetniška skupina MITEV trio fagotov
2013: 160 udeležencev; predsednik g. Štefan Tasič Gastronomija
Uroš Hribernik; hotel LEV
Enologija Jože Cajnar, Vinska Klet Metlika
http://www.kz-metlika.si/vino.php Kultura Skupna »Viniški Tamburaši« Bernardo Brizani ob spremljavi kitarista Erazma Grafenauerja.
2012: 170 udeležencev; predsednik g. Marjan Drašler Gastronomija
Uroš Hribernik; hotel LEV
Enologija Iztok Mikulin, Vinska Klet Goriška Brda
http://klet-brda.si/sl/ Kultura tenorist g. Janez Lotrič in pianistka ga. Katarina Lotrič Violonočelo g. Bernard Brazani
2011: 170 udeležencev; predsednik g. Janez Valič Gastronomija
Uroš Hribernik; hotel LEV
Enologija Janez Živič, Vinska klet Krško
www.kz-krsko.si Kultura Umetniki HARMONIKA
2010: 190 udeležencev; predsednik g. Miroslav Štravs Gastronomija
Uroš Hribernik; hotel LEV
Enologija Iztok Klenar, Vinakoper
http://www.vinakoper.si/sl Kultura EROIKA g.Matjaž Robavs‐u (bariton), Aljaž Farasin‐u (tenor) in Metod Žunec‐u (tenor))
2009: 200 udeležencev; predsednik g. dr. Anton Prosen Gastronomija
Anže Gombač; hotel LEV
Enologija Andrej Sajko, Ptujska klet
http://www.ptuj.info/index.php/sl/ptujska-klet.html Kultura Slovenski oktet Pevci Ljudskih Pesmi Kopači, Kulturno Folklornega Društva Podlehnik
Leto 2008: 180 udeležencev; predsednik g. dr. Emil Oblak Gastronomija g Anže Gombač; hotel LEV Vina Gornja Radgona, Klet Vipava 1894, Klet Krško, Ptujska klet Kultura basist g. Franc Javornik mezzosopranistka ga. Mirjam Kalin sopranistke ga. Olga Gracelj baritonist g. Zdravko Perger

Utrinki iz preteklih M​artinovanj