MLADI TA​​LENTI

SLOVENSKO-ČEŠKI DOBRODELNI GLASBENI KONCERTI

  

Namen projekta je poživitev vsestranskega sodelovanja med Slovenijo in Češko ter pomoč mladim nadarjenim glasbenikov! Projekt bo omogočil izmenjavo znanj, izkušenj, dobrih praks in spoznavanje novih okolij, zgodovine ter glasbe obeh držav.

Vsako leto bodo na dobrodelnem koncertu nastopili mladi slovenski in češki glasbeniki skupaj s svojimi mentorji iz obeh Akademij. Koncerti bodo izmenično v Ljubljani in v Pragi.

Prvi koncert z naslovom "Glasba celjskih grofov" se je odvil v Slavnostni dvorani Narodne Galerije v Ljubljani, 21. aprila 2022 ob 19.30. Repertoar je obsegal dela renesanse in zgodnjega baroka. Drugi koncert je potekal 11. maja 2023 v Pragi s poudarkom na jazz glasbi.

V projektu sodelujejo:

Pokrovitelj Predsednik Republike Slovenije 
Rotary klub Ljubljana Center 
Rotary klub Praha City
 Zveza Rotary klubov 
Akademija za glasbo Univerze v Ljubljani 
Akademija scenskih umetnosti Praga 
Veleposlaništvo Republike Slovenije v Pragi 
Veleposlaništvo Češke republike v Ljubljani

O dogodku

Slovenska in češka glasbena kultura sta se v preteklosti večkrat srečevali. Z dobrodelnim koncertom, na katerem sodelujejo študentke in študenti praške Akademije scenskih umetnosti ter Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani, dodajamo nov kamenček v mozaik tega sodelovanja. V programu se glasba, ustvarjena v začetku 15. stoletja, v času grofov Celjskih, prepleta s poznorenesančnimi in zgodnjebaročnimi deli, vezni člen med obema obdobjema in med obema deželama pa predstavlja Jakob Petelin (Jacobus Gallus Carniolus), ki je bil rojen na Kranjskem, zadnje obdobje svojega življenja pa je preživel v Olomucu in Pragi. S koncerti, kot je pričujoči, bomo nadaljevali tudi v naslednjih letih, in z zbranimi sredstvi pomagali študentkam in študentom z obeh akademij pri študiju v Pragi in Ljubljani.

Dogodek predstavlja začetek dolgoročnega projekta Mladi talenti, ki je nastal na osnovi izjemno uspešnega in dolgoletnega sodelovanja s prijateljskim klubom Praha City, s podporo slovenskega veleposlaništva v Pragi in češkega veleposlaništva v Ljubljani, Rotary Distriktom 1912, sponzorji, donatorji in kulturnimi meceni. Zbrana denarna sredstva bomo namenili talentiranim posameznikom iz obeh Akademij, ki si takega študija sami ne bi mogli privoščiti, za njihovo dodatno glasbeno izobraževanje ter specializacijo doma in v tujini. Ta izobraževanja bodo mladim glasbenikom omogočila dostop do znanja in izkušenj, ki so zunaj utečenega izobraževalnega programa Akademije. S tem jih bomo spodbujali k poustvarjanju pomembnih glasbenih del iz različnih zgodovinskih obdobij za vrsto klasičnih in zgodovinskih instrumentov.

S prvim koncertom stare glasbe, ki bo z repertoarjem posegel tudi v dobo Celjskih grofov, naš klub in Akademija za glasbo na simbolni ravni sporočata o dolgi in trdni povezanosti med obema državama in hkrati tudi o namenu povečanja vsestranskega sodelovanja, najprej na kulturnem, kasneje pa tudi na gospodarskem področju.