Rotarijski obisk Vipavske doline

Izkoristili smo prijetno vreme in se na petek, 27. septembra dobre volje podali na raziskovanje v Vipavsko dolino in Gorico.

Najprej smo obiskali tovarno Pipistrel tik za mejo v Gorici, v velikem objektu, ki stoji prav od goriškem športnem letališču in navdušuje s svojo prostornostjo (10 000 m2) in organiziranostjo. V visoki svetli avli sta nas sprejela direktor italijanske tovarne, g. Peter Boscarol, in predstavnica za stike z javnostjo, ga. Dalila Paci. G. Boscarol nam je razkazal proizvodne prostore in nas popeljal med letala, pripravljena za testiranje. Povedal je, da so dosedaj izdelal skoraj 900 (devetstotega bodo pred koncem 2019) letal, trenutno imajo malo manj kot 200 zaposlenih pri obsegu prodaje preko 20 miljonov € na globalnem tržišču. Cene standardnih modelov se gibljejo med 80 in 150 tisoč evri. Vprašanj za g. Boscarola o varnosti, zasnovi, konkurečnosti in novih idejah za mobilnost kar ni zmanjkalo! Po ogledu in pogovoru so nekateri člani kluba so preverili prostornost pilotske kabine in svoje spretnosti v simulatorju leta.

Iz Gorice smo se po ovinkastih lokalnih poteh vrnili v Vipavsko dolino in se povzpeli na Planino. Prijazno so nas sprejeli na posestvu Ferjančiči, kjer je pridelovanje vina tradicija od leta 1809 in kjer so ravno končali trgatev. Pripravili so nam prigrizek, gospodar Peter pa je napolnil kozarčke z najboljšimi aduti svoje kleti – Pinelo, Zelenim, Rebulo, Rosejem in nekaterimi rdečimi vini. Ogledali smo si tudi klet in vinograde ter se v prijetni družbi domačih in domačinov kar predolgo zadržali.

Naša naslednja postaja je bila vas Goče, kjer nas je pričakal gospodar Cejkotove domačije, g. Davorin Mesesnel. Ognjevito in zavzeto nam je predstavil zgodovino vasi. Goče so znamenite po tem, da je v njej več kot 60 obokanih vinskih kleti, saj so nekoč cesarska gospoda na Dunaju posebej radi srkali njihova vina. Na žalost danes vas nima veliko prebivalcev in mnoge kleti samevajo.

Domov smo se vrnili z lepimi vtisi o slovenski iznajdljivosti, strokovnosti in gostoljublju, tako pri novih tehnologijah kot pri dobrotah, ki jih ob pomoči skrbnih rok gospodarjev rodi naša zemlja.

Deli z ostalimi:
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja