V petek, 14. novembra 2025, smo se zbrali v hotelu Slamič na našem tradicionalnem, že 15. dobrodelnem Martinovem večeru. Dogodek smo začeli s penino dobrodošlice, sledil pa je pozdrav predsednice kluba in slovenska himna, ki jo je zapel naš častni član, baritonist Zdravko Perger. Poseben trenutek večera je bila dobrodelna dražba 12 izbranih vin ter umetniškega dela mednarodno priznanega in večkrat nagrajenega umetnika Anžeta Gallusa Petelina. Dražbo sta vodila naš član, dr. Edvard Kobal, in častni član, prof. dr. Peter Raspor, ki je poskrbel za predstavitev izbranih vin iz slovenskih vinorodnih dežel – od Goriških Brd, Krasa, Istre, Dolenjske in Bele krajine, do Podravja in Posavja – ter vin iz Gruzije in Hrvaške. Med njimi so bile raritete arhivskih letnikov, omejene butične polnitve, vino v amfori ter unikatne steklenice priznanih vinarjev. Slikarjeva donirana slika Petelin – Čez meglice jutra je pritegnila veliko pozornosti in dodatno obogatila večer, njen zadovoljni lastnik pa je postal Miroslav Štravs. Vsa zbrana sredstva smo namenili našemu klubskemu projektu Mladi talenti, s katerim podpiramo nadarjene mlade glasbenike. Še enkrat hvala vsem, ki ste prišli in podprli naš dobrodelni namen. Preberi več: - Seznam licitiranih vin - Anže Gallus Petelin in umetniško delo Petelin – Čez meglice jutra
Sample Text
Slovenija je dežela različnosti, ki nas družijo in dajejo možnost za lastno promocijo. To ne velja samo za deželo in njeno kulturne in naravne danosti. To velja tudi za hrano in prehranske vzorce. Martinovanje je dan, ki Slovencem v kulturnem in praktičnem pogledu pomeni mnogo, saj je to dan, ki tradicionalno povezuje človeka z naravo preko enega od tipičnih proizvodov narave, to je vina, ki vez z naravo in med ljudmi še okrepi in poglobi prav zaradi svojih značilnosti.
Ta dan smo izbrali, da mu ob tradicionalnem doživljanju prehoda mošta v vino dodamo še ostale razsežnosti, ki delajo človeka – človeka. Pripravili bomo srečanje, ki bo združevalo kulturo slovenske besede, kulturo slovenske hrane, kulturo slovenskega vina in ne nazadnje kulturo človečnosti.
Martinov večer v družbi Rotary kluba Ljubljana-Center v odličnem okolju Vivo Catering v Ljubljani ponuja pravo okolje za doživljanje kulturnih doživetij, ki nas bodo še bolj povezala in nam dala novih moči za opravljanje našega poslanstva, ki temelji na ideji in dejanjih »pomagati pomoči potrebnim«.
Druženja potekajo od 11.11. 2008 naprej in vsakokrat popeljejo udeležence v večer, ki si ga zapomnimo po mnogih odtenkih, ki naredijo človeku življenje lepo. Pobudnik dogodka: Peter Raspor
Prvo Martinovanje smo izpeljali leta 2008 v hotelu Lev, vse odtlej pa smo ostali zvesti lokacijam v osrčju Ljubljane. Premierno svečano prireditev je zaznamovala udeležba 180 gostov, tudi v naslednjih letih smo ohranili zavidljiv obisk večera in visoko kakovostno raven prireditve. Prav vse večere so zaznamovali vrhunski ustvarjalci glasbe, brez katerih Martinov večer v organizaciji našega kluba ne bi bil tako slavnosten in nepozaben, kot je.
Do sedaj so bili vsi izkupički Martinovanj ustrezno posredovani pomoči potrebnim, bodisi poplavljencem v Železnikih, bodisi socialno šibkim otrokom za šolsko prehrano, in sicer več let. V zadnjih letih je Martinove večere zaznamovalo zbiranje sredstev za nakup posebne naprave za ugotavljanje motenj v vidu pri otrocih, imenovane kolorimeter. Napravo bomo dali v uporabo posebni skupini strokovnjakov, ki se bo lahko soočila z omenjenim izzivom v realnih okoljih. Rotary klub Ljubljana Center bo na ta način podprl napredovanje otrok v bralnih sposobnostih. S tem bo klub podprl tudi strateško usmeritev krovne svetovne organizacije Rotary International – gre za neposredno podpiranje zdravja otrok in mater, kot tudi za preprečevanje bolezni, posredno pa tudi rast lokalnega gospodarstva.
Ob tem dogajanju smo v zadnjih letih v Martinovo zgodbo uspešno vtkali tudi licitacijo darovanih slik in arhivskih vin, ki so nam jih prispevali uveljavljeni slikarji, fotografi in priznane vinske kleti, kar nam je dodatno pomagalo pri pridobivanju sredstev za dobrodelne namene.
Vinskim kletem ponujamo možnost sodelovanja na začetku večera – gre za sprejem s penino, nato običajno sledi 5 hodov izbranih jedil, značilnih za Martinov čas in regijo, iz katere prihaja vino izbrane vinske kleti. Vsak hod je pospremljen z vinom izbrane kleti, ki sodi k jedilu. V zenitu večera se zgodi razgovor z glavnim enologom in/ali direktorjem kleti, ko pride do ključnega promocijskega doživljanja kleti, njene zgodovine, sedanjosti in prihodnosti z zornega kota vina kot kulturne dobrine Slovenije.