Loading Dogodki

Večer poezije Alojza Gradnika

10. 12. 2019 ob 19:00

  • This dogodek has passed.

VABILO NA LITERARNI VEČER
Datum: Torek 10.12.2019 ob 19h *(brez večerje ob 20:00h)
Kraj: Kavarna Slamič, Kersnikova ulica 1, Ljubljana
Participacija: 20 € za večerjo

 

Alojz Gradnik je najpomembnejši slovenski lirik med obema vojnama. Rojen v Medani, v Goriških Brdih, je upesnil tamkajšnje preprosto življenje, intimno človeško notranjost in bolečino ljubezni. Njegove pesmi so prevedene v več jezikov, nekatere pesmi pa so tudi uglasbene. Bil je tudi sodnik in prevajalec. Prevajal je pesmi številnih poetov, predvsem iz Kitajske, Italije, Francije in Španije.

Na literarnem večeru se bomo sprehodili skozi njegovo življenje in delo. Slišali bomo interpretacije njegovih pesmi in nekaterih prevodov ter prisluhnili eni od njegovih uglasbenih pesmi v interpretaciji opernega pevca Zdravka Pergerja. Pesmi bo interpretirala Bojana Zarnik.

Večer bo popestril naš gost, prof. Boris Šinigoj ml., z baročno glasbo za lutnjo. Razvajal nas bo z baročnimi improvizacijami na dvoglavo lutnjo v duhu Johanna Georga Hamanna. Na Akademiji za glasbo v Ljubljani je študiral kitaro, filozofijo pa na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Je »doyen« slovenskih poustvarjalcev na renesančnih in baročnih instrumentih ter umetniški vodja edinstvenega ansambla Nova Schola Labacensis, ki nadaljuje izročilo Schole Labacensis, prvega ansambla za staro glasbo pri nas.

 

Dodatne informacije in prijave: Bojana Zarnik, RCLC (bojana.zarnik@deminox.si)

Podrobnosti

Datum: 10. 12. 2019
Čas:
19:00

Prizorišče

Naslov: Kavarna Slamič
Kersnikova ulica 1
Ljubljana, Slovenija
+ Google Map