Loading Dogodki

Prof. dr. Ernest Petrič »IZZIVI SEDANJIH MEDNARODNIH ODNOSOV«

9. 10. 2019 ob 19:30

  • This dogodek has passed.

VABILO NA VEČERJO S PREDAVANJEM

Datum: sreda 9. 10. 2019 ob 19:30h *(brez večerje ob 20:30h)
Kraj: Austria Trend Hotel, Dunajska cesta 154
Participacija: 25,00€ (večerja)

O predavanju

Po koncu hladne vojne, ki ga simbolizira padec Berlinskega zidu, je tudi konec bipolarne ureditve sveta. Začne se oblikovati več polna mednarodna skupnost. Ravnotežje moči in hkrati ravnotežje strahu med ZDA in Sovjetsko zvezo, je zamenjal manj predvidljiv več polni svet in oblikuje se novo ravnotežje moči med več svetovnimi centri moči, zlasti ZDA, Kitajsko, Rusijo, tudi Indijo – in Evropo (EU). Hkrati pa je dejstvo, da tudi v tem novem položaju v mednarodni skupnosti v bistvu ostaja normativna in institucionalna ureditev, kakršna je nastala po l. 1945. Mednarodni položaj je postal manj predvidljiv in ravnotežje bolj zapleteno, stabilnost manjša, tveganja večja. Kaj so izzivi tega novega položaja v mednarodni skupnosti, kakšne tendence se kažejo glede bodočega mednarodnega reda in razvoja in kakšna utegne biti vloga novih centrov moči v svetu? Kakšen položaj ima in utegne imeti naš del sveta, Evropa, pa tudi t .i. Zahodni Balkan ter Slovenija, in sploh manjše države v tem novem, večpolnem svetu, bodo temeljna vprašanja obravnavana v predavanju, hkrati z aktualnimi vprašanji, kot so brexit, klimatske spremembe, migracije, terorizem idr.

Predstavitev predavatelja

Prof. dr. Ernest Petrič je diplomiral iz prava leta 1960 na Inštitutu za narodnostna vprašanja v Ljubljani. Doktoriral je leta 1965 iz mednarodnega prava na Pravni fakulteti v Ljubljani in se kot docent zaposlil na Visoki šoli za politične vede, ki se je kasneje preimenovala v Fakulteto za sociologijo, politične vede in novinarstvo (FSPN). Na FSPN je bil postal profesor za mednarodno pravo in mednarodne odnose. Izpopolnjeval se je med drugim tudi na Dunaju, v Nemčiji (Heidelberg, Regensburg), Veliki Britaniji in na Nizozemskem.
V letih 1967-72 je bil poslanec in član Izvršnega sveta Skupščine SRS (t. i. Kavčičeve vlade), odgovoren za znanost in tehnologijo. Po vrnitivi na FSPN (zdajšnjo FDV) je od 1976 vodil novoustanovljeni Raziskovalni inštitut FSPN in kasneje postal predstojnik seminarja za mednarodne odnose, 1981. leta pa ustanovni predstojnik Centra za mednarodne odnose. Na zgoraj omenjeni fakulteti je kot dekan deloval v letih 1987-89. Deloval je v različnih organih OZN in OECD, leta 1972 krajši čas delal kot ekspert UNESCO v Bogoti (Kolumbija) in leta 1975 v Bagdadu (Irak).
V letih 1971-76 je bil stalni predstavnik SFRJ v komiteju OECD za znanstveno in tehnološko politiko ter bil od leta 1973 predsednik komisije za znanstveno-tehnično sodelovanje pri Raziskovalni skupnosti Slovenije ter kot referent sodeloval na številnih mednarodnih znanstvenih srečanjih po svetu.
V letih 1983-86 je predaval mednarodno pravo na univerzi v Addis Abebi (Etiopija) in tudi na PF v Ljubljani, v Gradcu ter Solunu. Bil je predsednik Zveze jugoslovanskih združenj za OZN, veleposlanik SFRJ v Indiji (1989-91) ter veleposlanik RS v ZDA (1991-97). Do leta 2000 je deloval kot državni sekretar na Ministrstvu za zunanje zadeve RS (obenem je spet predaval mednarodne odnose na FDV), bil je stalni predstavnik Slovenije pri OZN v New Yorku (2000-02) ter veleposlanik RS v Avstriji (2002-08).
V letih 2006-07 je obenem predsedoval Svetu guvernerjev IAEA (Mednarodne agencije za atomsko energijo) na Dunaju.
Leta 2008 je bil izvoljen za ustavnega sodnika, novembra 2010 je postal predsednik Ustavnega sodišča RS, katerega mandat je prenehal aprila 2017. Je član in nekdanji predsednik ILC (International Law Commission), kjer je aktivno sodeloval pri kodifikaciji in progresivnem razvoju mednarodnega prava. Je tudi član posvetovalnega odbora za nominacije sodnikov Mednarodnega kazenskega sodišča. Objavil je številne članke in razprave v domačih in tujih strokovnih publikacijah in več knjig, od tega štiri s področja mednarodnega prava, ter temeljno delo v slovenskem jeziku o zunanji politiki: Zunanja politika – Osnove teorije in praksa, objavljeno tudi v angleščini in albanščini. Je predstojnik katedre za mednarodno in evropsko pravo na Evropski pravni fakulteti Nove univerze (Nova Gorica in Ljubljana). Občasno predava mednarodno pravo na FDV ter na Fakulteti za evropske in državne študije na Brdu pri Kranju.
Od leta 2017 dalje je nepoklicni svetovalec za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo v uradu predsednika Boruta Pahorja. V knjižni zbirki Mednarodno pravo so mu posvetili zbornik Slovenske misli o mednarodnih odnosih in pravu: prispevki ob 80-letnici dr. Ernesta Petriča.
Leta 2006 je bil odlikovan z zlatim redom za zasluge Republike Slovenije.

Prijave na: info@rclc.si

Podrobnosti

Datum: 9. 10. 2019
Čas:
19:30
Kategorija dogodka:

Prizorišče

Naslov: Austria Trend Hotel Ljubljana
Dunajska cesta 154
Ljubljana, Slovenija
+ Google Map