Loading Dogodki

Nora de Saint Picman: PARALLELS: Diana’s crown

22. 4. 2017 ob 19:00 - 21:00

  • This dogodek has passed.

Vljudno vabljeni na otvoritev instalacije keramičnih skulptur in kolažev na lesu z multimedijsko predstavitvijo

Nora de Saint Picman

PARALLELS: Diana’s crown

v soboto, 22. aprila 2017 ob 19.00 uri na gradu Snežnik, Kozarišče 67, 1386 Stari trg pri Ložu

V okviru kiparsko-intermedijskega projekta Paralele umetnica, Nora de Saint Picman, izpostavlja povezave med klasičnimi umetniškimi mediji in sodobnimi izraznimi, produkcijskimi in distribucijskimi sredstvi. Postavitev na gradu Snežnik predstavlja kontinuiteto ter nadaljevanje projekta pričetega 2016 v Ljubljani, tokrat s prepletom zgodbe keramičnih – glinastih skulptur z arhitekturnim ambientom snežniškega gradu ter osebno interpretacijo imaginarne grajske zgodbe z vpletenimi realnimi elementi, vezanimi na zgodovinski arhetip. Osebna intimna zgodba se deloma vklaplja v dialog ujetosti v določen družbeni kontekst z glamouroznim pridihom ter nostalgičnimi reminiscencami, direktno kaptiranimi v grajskih ambientih, deloma podoživeti z dokumentarno pripovedjo o grajski zgodovini, skupaj s celostno menažerijo lovskih trofej, orientalskega prizvoka (egipčanska soba) kot tudi fotografske aluzije na antično boginjo lova – Diano – ter skritopomensko paralelo eventuelno omejene politične moči oziroma odmika od direktnega vpliva na vladne posle, kot bi jo lahko zaznali pri Jackie Kennedy, princesi Diani ali Melanii Trump. Dianina krona – v bistvu rogovje – kot simbol bojevitosti, moškosti in tekmovalnega rivalstva, je umetno vsajena v prefrontalni cortex in odpira in prebija nevidna okovja vsajenih in umetno zgrajenih družbenih kod in preprek ter omejitev. Obenem postavitev zaobjema niz preteklih postavitev ter vključevanjem 3D posnetkov v video Parallels.

Nora de Saint Picman je slikarka, grafičarka, kiparka ter video – intermedijska umetnica.  Diplomirala je iz slikarstva na Akademiji za likovno umetnost Univerze v Ljubljani ter se kot štipendistka francoske vlade izpopolnjevala na pariški Akademiji lepih umetnosti. Znana je po ekspresivno obravnavani figuraliki z elementi nadrealističnih in simbolističnih izhodišč, z izrazito grafično linijo figuralnih kompozicij v značilnem postmodernističnem mešanju pristopov, tehnik in materialov. Umetniški svet pomembno zaznamuje z vrsto odmevnih razstav in dogodkov v tujini in doma. V otvoritvenih dogodkih in video instalacijah uporablja svoje telo in glas ter glasbeno improvizirano interpretacijo lastnih pesmi. V zadnjih letih se ukvarja s keramično skulpturo v kombinaciji z vključevanjem 360° videa.

Ob otvoritvi bo organizirana tudi dobrodelna dražba, katere izkupiček bo namenjen humanitarnim dejavnostim RC Ljubljana-Center.

Vabilo na razstavo: Vabilo_razstava_Nora_Picman_2017-04-22

Več o razstavi: PARALLELS Dianas crown

Katalog dražbe: Snežnik dražbeni katalog

Podrobnosti

Datum: 22. 4. 2017
Čas:
19:00 - 21:00
Kategorija dogodka:

Prizorišče

Naslov: Grad Snežnik
Kozarišče 67
Stari trg pri Ložu, 1386 Slovenija
+ Google Map