Loading Dogodki

Nastja Mulej: Argumentirano debatiranje ali sodelovalno raziskovanje?

25. 9. 2018 ob 19:00 - 21:00

| EUR15
  • This dogodek has passed.

O predavanju

Zahodna kultura je še danes odvisna od argumentiranega in kritičnega razmišljanja, pogosto lahko temu rečemo kar prepiranje, kdo ima bolj prav in čigava bo obveljala. Uporabljamo ga v družinskih razpravah in poslovnih pogovorih, na sodiščih in skupščinah… Običajno mu rečemo kar demokracija. Temelji na sistemu razmišljanja, ki so ga uvedli stari grški misleci, Sokrat, Platon in Aristotel.

Zato je sloviti psiholog in zdravnik dr. Edward de Bono, ki se najraje predstavi preprosto kot razmišljevalec (thinker), razvil metodo paralelnega razmišljanja, kjer vsi sodelujoči svoje misli in poglede predstavijo vzporedno z mislimi drugih v skupini in jih ne napadajo. Metoda Šest klobukov razmišljanja je praktičen primer izvajanja metode paralelnega razmišljanja. Z metodo smo dobili konstruktivno alternativo prepirom, dokazovanjem lastnega prav in razvlečenim sestankom.

Pri običajnem razmišljanju se trudimo vse narediti naenkrat. V nas vlada prava zmeda, saj se gnetejo informacije, ustvarjajo ideje, ocenjujejo mnenja drugih, izražajo čustva … Metoda Šestih klobukov omogoča, da ta kaos presežemo in razvozlamo. Namesto da se trudimo narediti vse naenkrat, ločimo posamezne vidike razmišljanja. Tako se lahko vsaki dobro posvetimo. In kot pri barvnem tiskanju, kjer tiskamo vsako barvo posebej in na koncu dobimo celotno sliko, tako ločimo načine razmišljanja o neki zadevi, da na koncu dobimo celovit vpogled.

Ko sami, v dvoje ali v skupini razmišljamo o problemu, ko želimo nekaj izboljšati, ko iščemo rešitev, ko nekaj načrtujemo ali ko se odločamo o nečem, je bolje, da naše razmišljanje ločimo, usmerimo in šele na koncu spet sestavimo. Da bi si lažje zapomnili ves koncept, je de Bono smeri razmišljanja simbolično poimenoval ‘klobuki’ – kot nekaj, kar si nadenemo na glavo, v kateri poteka razmišljanje, in potem spet snamemo. Klobuke je poimenoval po barvah, ki nas spomnijo na smer oz. vidik razmišljanja.

BARVE RAZMIŠLJANJA

Vsak od šestih klobukov razmišljanja ima svojo simbolično barvo: modro, rdečo, belo, rumeno, črno in zeleno; po njih so tudi dobili svoje ime. Kot pravi de Bono, si želi, da bi razmišljevalci vizualizirali in si predstavljali ‘klobuke’ kot prave klobuke in zato je njihova barva pomembna. Barva vsakega klobuka je povezana z njegovo funkcijo:

modra kot nebo nad nami (pregled, nadzor in organizacija), bela kot nepopisan list papirja (informacije),
rdeča kot ogenj in kri (čustva), rumena kot sonce (optimistično),
črna kot sodniška halja (previdno) in zelena kot vegetacija (divje, neukročeno).

 

Na srečanju jih bomo podrobneje spoznali in vadili. Pridite, zabavno bo!

Predstavitev predavateljice

Mag. Nastja Mulej, univ. dipl. ekon., univ. dipl. soc., je začela kariero na fakulteti, nadaljevala v medijih in vrsto let preživela v mednarodni agenciji kot vodja oddelka za nove ideje, kjer je zaposlene v desetih državah spodbujala h kreativnosti. Zadnjih deset let kot svetovalka, predavateljica in moderatorka ljudi na področju jugovzhodne Evrope uči in vodi pri njihovih procesih, da bi hitreje in lažje prišli do svežih, uporabnih idej, načrtovali svojo prihodnost ter timsko sodelovali. Je tudi edina licencirana trenerka de Bonovih metod razmišljanja: Lateralno razmišljanje in Enostavnost, ena od dveh za CoRT (poučevanje razmišljanja v šolah) ter učiteljica trenerjev za Šest klobukov razmišljanja.

 

Vabilo_predavanje_Nastja_Mulej_Hotel_Lev_2018-09-25 (2)

Cena večerje je 15 EUR.

Udeležba brez večerje brezplačna s pričetkom ob 20h.

Podrobnosti

Datum: 25. 9. 2018
Čas:
19:00 - 21:00
Cena: EUR15
Kategorija dogodka:

Prizorišče

Naslov: Hotel Lev
Vošnjakova ulica 1
Ljubljana, 1000 Slovenija
+ Google Map