Loading Dogodki

Marta Štefanič: Spletne goljufije

23. 1. 2018 ob 20:00 - 21:00

  • This dogodek has passed.

O predavanju

Predavateljica bo predstavila pregled oblik internetnega kriminala, kot jih obravnavajo pristojne inštitucije v Sloveniji.

Zdi se, da nas internet prehiteva; takšen vtis pusti hiter vpogled v statistiko incidentov nacionalnega odzivnega centra za omrežne incidente SI-CERT, ki zbira prijave, koordinira razreševanje in svetuje o varni rabi interneta. V osmih letih je število prijavljenih incidentov zraslo kar za 18-krat, v zadnjih letih pa število prijavljenih spletnih goljufij presega število tehničnih incidentov. Skrbi nas lahko dejstvo, da za izpeljavo večine teh goljufij napadalci ne potrebujejo naprednega računalniška znanja, zadostujejo že preproste tehnike socialnega inženiringa. Davek za našo neozaveščenost, naivnost in nepoznavanje spletnih mehanizmov torej že plačujemo. Upanje na pregon kriminalcev je skoraj brezpredmetno; pristojnosti institucij pri reševanju spletnega kriminala se končajo na meji Evropske unije, kar prvi s pridom izkoriščajo. Svoje spletne strani postavljajo na tujih strežnikih, skrivajo se za generičnimi elektronskimi naslovi, uporabljajo kripto valute, nas kontaktirajo iz lažnih profilov in pogosto prihajajo iz držav tretjega sveta, kjer njihova zakonodaja močno šepa in na možnost pregona lahko računamo le izjemoma.

O predavateljici  

Marta Štefanič je na Filozofski fakulteti v Ljubljani diplomirala leta 2013 iz programa Slovenski jezik in književnost. V letih 2015 in 2016 je delovala kot koordinatorica nacionalnega projekta ozaveščanja Varni na internetu, ki deluje v okviru Nacionalnega odzivnega centra za omrežne incidente SI-CERT. O spletnih goljufijah je ozaveščala v svojih kolumnah, na predavanjih doma in v tujini ter številnih televizijskih nastopih. Sedaj svojo karierno pot nadaljuje v bančništvu.

Vabilo_predavanje_Marta_Stefanic

Podrobnosti

Datum: 23. 1. 2018
Čas:
20:00 - 21:00
Kategorija dogodka:

Prizorišče

Naslov: Hotel Lev
Vošnjakova ulica 1
Ljubljana, 1000 Slovenija
+ Google Map