Loading Dogodki

Dr. Nataša Atanasova: Ravnanje z vodo in pametna mesta

12. 12. 2017 ob 19:30 - 20:00

  • This dogodek has passed.

O predavanju

Kaj pomeni pametno ravnanje z vodo in ostalimi viri v mestu? Medtem ko se večinoma pod pojmom ‘pametno’ razume uporabo IKT za optimizacijo obstoječih sistemov (infrastrukture), je za resnično ‘pametno’ ravnanje z viri potreben temeljen razmislek o sistemskih spremembah urbane infrastrukture (ne le optimizacija obstoječe). Še zlasti je potreben preskok v mišljenju, pri razumevanju odpadne ali uporabljene vode kot vir in ne odpadek. Slednje od nas zahtevajo tudi najnovejše evropske in globalne strategije, npr. smernice krožnega gospodarstva. Tako urbano okolje hkrati predstavlja potrošnika vode, hranil in energije, kakor tudi proizvajalca. Na ta način ohranjamo naravne vire, se pomikamo proti ‘ničnim odpadkom’, odpiramo nove poslovne priložnosti in hkrati ohranjamo ter izboljšujemo standard življenja prebivalcev.

Predavanje bo predstavilo koncept ponovne rabe vode v mediteranskem turističnem mestu Lloret de Mar (Španija) z okoljskega, tehnološkega in  ekonomskega vidika, ki lahko služi kot primer dobre prakse, ne samo v sušnem mediteranu, temveč povsod, kjer bi radi ohranjali vire in minimizirali odpadke.


O predavateljici
   

Nataša Atanasova je doktorirala leta 2005 na Fakulteti za gradbeništvo in geodezijo Univerze v Ljubljani (UL FGG), kjer se je istega leta tudi zaposlila. Leta 2009 je svojo kariero nadaljevala na Portugalskem, kjer je tri leta delovala kot raziskovalka Univerze v Algarve (Faro) ter UNESCO-vega centra za ekohidrologijo. Od 2013 do 2015 je svoje delo opravljala na Imperilal College London kot svetovalka na projektu vpeljave trajnostne rabe vode v mestih. Med leti 2015 in 2017 je bila kot raziskovalka sklada Marie Curie na Univerzi v Gironi (Španija) vodja projekta REUCITY (Innovative Technologies For Resource Efficient Cities) s področja tehnologij za smotrno rabo virov (voda, hrana, energija) v mestih. Z letom 2017 se je ponovno zaposlila na UL FGG kot visokošolska učiteljica na področju okoljskega inženirstva.

 

Vabilo_predavanje_Natasa Atanasova_1_DR

Podrobnosti

Datum: 12. 12. 2017
Čas:
19:30 - 20:00
Kategorija dogodka:

Prizorišče

Naslov: Hotel Lev
Vošnjakova ulica 1
Ljubljana, 1000 Slovenija
+ Google Map